Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

POROČILO S TRODNEVNEGA POTEPANJA PO SEVERNEM IN SREDNJEM VELEBITU

Zavižan- Alan- Skorpovac- Baške Oštarije, 27.- 29.5.2023

27.5.2023 smo se ob 3.00 uri zjutraj odpravili izpred Občine Ravne na Koroškem in se odpeljali proti Mariboru, Ptuju, Zagrebu in dalje do Ličkega, natančneje preko Otočaca in Krasnega Polja do Zavižana. V nacionalni park Severni Velebit smo vstopili na vhodu Babić Siča, kjer smo poravnali vstopnino in takso.

Izhodišče naše poti je bilo na parkirišču Zavižan (1580mnv). Od tu nas je pot vodila po Premužićevi stezi več ali manj zložno po robu Velebita, točno proti jugu. Prvi dan smo dobro spoznali kraški teren z vsemi mogočimi oblikami in kraškimi pojavi. Med potjo smo zaradi podrte poti morali opraviti obhodnico dela poti tik pred Rossijevim bivakom, ki pa je bila zelo dobro označena. Nekaj stran s poti smo se povzpeli še na vrh Crikvena ( 1641mnv), po zahtevni poti, ki pa nas je nagradila s čudovitim razgledom na morje in na del Velebita, predvsem na Hajdučke in Rožanske Kukove. Po sestopu smo se vrnili na stezo in nadaljevali pot ter kmalu dosegli prelaz Alan, ki je ta dan bil naš cilj. Na prelazu stoji istoimenska planinska postojanka, kjer nam je prijazna oskrbnica postregla topel obrok in pijačo. Prespali smo le nekaj 100 m stran v Pastirskih stanovih, ki jih upravlja NP S. Velebit. S prelaza se ponujajo res lepi razgledi na velik del Kvarnerja, na otoke Krk, Prvić, Grgur, Goli otok, Rab, Pag,..                

 

Foto: J.Potočnik, 2023

Drugi dan smo s hojo pričeli precej zgodaj, saj nas je čakala dolga pot do naslednjega prenočevanja. Po zajtrku in pripravi opreme za pohod, smo se odpravili mimo koče do odcepa za pešpot, kjer smo zopet stopili na Premužićevo stezo. Ta dan nas je zelo atraktivna pot vodila prav po robu Velebitskega grebena proti jugu- jugovzhodu…. Občudovali smo razglede na morje, na otoke in vonjali zelo številno in raznoliko pomladno cvetje. Srečali smo tudi nekaj divjih živali ( gamsa, zajca in veliko ptičev). Zelo pogosto smo obstali in samo opazovali, pa seveda tudi fotografirali res čudovito naravo, ki je v tem delu precej divja in neokrnjena. Pozno popoldan smo prispeli do bivaka Skorpovac, ki je bil naš cilj tega dne. Celotna skupina se je odločila, da ne bo zasedala postelj v bivaku, zato smo postavili šotore in noč prespali v divji naravi, kjer se ponoči slišijo le mnogi glasovi divjih živali. Tu smo si večerjo pripravili sami. Spekli smo čevapčiče in klobasice in zelo prijetno preživeli družabni večer.

    

Foto: J.Potočnik in Z. Skralovnik, 2023

Tretji dan zgodaj zjutraj smo pospravili šotore, pojedli obilen zajtrk in se odpravili dalje. Večina poti je ta dan potekala skozi kraške gozdove, čedalje manj smo videli morje, smo pa občudovali spet drugačno naravo. Po dobrih 5 urah hoje smo se približali znamenitim Dabarskim Kukovom in jih zaobšli po južni strani. Preko velike planote smo prispeli na Baške Oštarije, kjer je bil naš končni cilj. Ker smo dosti zgodaj zaključili pohod, smo se za nagrado odpeljali v Karlobag, kjer smo si privoščili hladno pivo, sladoled in kjer smo si utrujene noge lahko ohladili v morju. Popoldan smo se odpeljali po jadranski magistrali do Senja, čez prelaz na avtocesto proti Zagrebu in dalje proti domu.

  

Foto: J.Potočnik, 2023

Te tri dni smo zares uživali in se imeli lepo, kljub dolgi poti, saj smo prehodili celotnih 57 km Premužićeve steze. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, kar je še povečalo naše užitke na poti. Pohodnikov 9, vodnica Jana Potočnik.

                                                                                                                                                Jana

DELOVNI ČAS

Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih, ozir. po dogovoru ( oskrbnica Marina 031-300-656). Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih