Veronika Kotnik: 031 441 982 pdravnenakoroskem@pzs.si

ODPOVED POHODA

Pohod PO VERTOVČEVI POTI, v nedeljo 21-nov-2021 je zaradi neugodnih razmer – CORONE odpovedan s strani organizatorja – Primorske.

Planinski pozdrav !                             Odgovorna vodnica: Tončka Mravljak

POROČILO S POHODA TRDINOV VRH NA GORJANCIH

    

(Foto: I. Komerički, 2021)

V soboto 30. 10. 2021 smo se podali na pohod na Trdinov vrh, ki so nam ga v pomladnem času, kot je bil prvotno planiran, preprečili vladni ukrepi zoper Covid. Ob 6. uri smo se z minibusom ( od PCT vsi izpolnjen pogoj C) odpeljali preko Ljubljane in nato Novega mesta do Gabrja, ki je bilo izhodišče naše poti. Ves čas vožnje je pritiskala megla, pa vseeno smo ob lepi napovedi vremena upali, da se bo razkadila. Na izhodišču se nam je pridružil bližnji domačin, ki Vrh zelo dobro pozna, zato nas je ob vodenju seznanjal tudi z lokalno tradicijo, znamenitostmi in naravnimi vrednotami. Takoj ko smo se peš podali z izhodišča in pridobili višine dobrih 100 m, smo meglo pustili za sabo. Pozdravilo nas je jutranje sonce, ki je ovekovečilo čudovite barve jesenske narave v gozdu. Včasih smo kar obnemeli ob tako lepi igri barv dreves, ki so pa že začenjala izgubljati svoje liste. Po dobri uri hoje smo prispeli do Koče pri Gospodični, še prej pa do studenca pod njo, ki ima menda pomlajevalni učinek, zato smo vsi željni planili po izviru in se napili hladne vode. Kdo ve, če bo kaj pomagalo, ampak poskusiti pa ni greh! ? Po kavici in rahlem prigrizku smo pot nadaljevali proti vrhu. Razgledov ni bilo, saj smo ves čas, bolj kot ne, hodili po gozdu. Zabavali smo se in se smejali, tisočkrat fotografirali drevesa in barve na njih. Bilo je res lepo. Ko smo prispeli na vrh je bilo treba nemudoma poštemplat knjižice, saj Trdinov vrh spada k razširjeni poti SPP in napraviti je bilo treba tudi nekaj skupinskih fotografij.

Privoščili smo si daljši odmor in počitek na toplem soncu, medtem ko smo v dolino še vedno gledali na debelo odejo goste megle. Počasi smo se nato po drugi poti odpravili nazaj na Kočo, kjer smo si ob jutranjem postanku že naročili kosilo. Po dobri uri hoje smo tja tudi prispeli in se posedli k mizi. Prinesli so nam naročeno hrano ( joto, vampe, gobovo mineštro, divjačinski golaž, ričet, jabolčni zavitek) in vsi smo bili nadvse navdušeni nad okusi, ki smo jih zaužili. Koča pri Gospodični slovi po zelo dobri kulinariki in tokrat smo se tudi mi prepričali, da je temu res tako. Ko smo napolnili želodce in se dobro okrepčali, smo se počasi vrnili na izhodišče, kjer nas je že čakal prevoz nazaj domov. Tam smo se tudi poslovili od domačina, ki se nam je pridružil na poti.

Pohod je potekal brez zapletov ali posebnosti, družba ves čas odlično razpoložena. Vreme jasno in dokaj toplo. Udeležencev 17.

Ravne na Koroškem, 3.11.2021                                                           Jana Potočnik

V A B I L O NA “ 20-VERTOVČEV POHOD ”

 PRIMORSKA – AJDOVŠČINA

KDAJ ? V nedeljo 21-nov-2021.

Odhod ob 500 uri iz parkirnega prostora pri Občini Ravne na Koroškem.

PREVOZ – MINIBUS: Ravne – Sl.Grad – Arja vas – Ljubljana – Vrhnika – Postojna do Razdrtega. Nato zavijemo v smeri Rebernic – Nove Gorice – Ajdovščine do Dolenja, kjer bo izhodišče pohoda.

POHOD: Dolenje 100m, pričetek pohoda, po lepih primorskih vasicah in zaselkih, med vinogradi, od koder bodo čudoviti razgledi na Kraško pokrajino. Vrtovška pot je tradicionalna, poimenovali so jo po duhovniku, domoljubu, vinogradniku g.Vertovcu. Pot nas bo vodila proti Planini, Cerkev Sv.Marjete 146m, vas Bric Marci, potem pridemo do vasi Jakoline, rojstna vas G.Vrtovca. Najvišja točka pohoda bo Ostri vrh 422m, od tod vas Gaberje, nato krožno Hrastje-Šmarje-Vrtovče-Bevče-Uhanje preko reke Vipave do Ustja in Hrasta, kjer bo zaključek pohoda. Čas skupne hoje cca 5h in dolžina poti cca 16km.  

OPREMA: Planinska oprema za sredogorje in glede vreme primerna oblačila, visoki planinski čevlji, pohodne palice, vetrovka, sončna očala, zaščitna krema proti UV žarkom in rezervna oblačila.

PREHRANA: Iz nahrbtnika, v Šmarju topel obrok, ob zaključku pohoda prigrizki, Kivi in Kaki.

PRIJAVE: Do zasedbe minibusa, do petka 19-nov-2021, zbira odg.vodnica izleta Tončka Mravljak tel.: 070 / 999 – 101,

Posredovala vam bom tudi vse ostale dodatne informacije o pohodu !

Obvezna sta osebni dokument in potrdilo o cepljenju proti COVID-19.

 Izleta se udeležite na lastno odgovornost !

 L E P O   V A B L J E N I !!!

 

                                                                        Odg.vodnica: Tončka Mravljak

 

POROČILO O POHODU PO HALOŠKI PLANINSKI POTI

 Pohoda v soboto 16-okt-2020, se nas je udeležilo 13 pohodnikov. Izpred občine Ravne smo krenili ob 700 uri zjutraj. Peljali smo se preko Slovenj Gradca – Doliča – Vitanja – Konjic – Poljčan – Makol in Majšperka do Nerapelj. Tukaj je bilo izhodišče našega pohoda po označeni EPP mimo cerkve Sv.Bolfenka proti najvišjemu vrhu Haloz Jelovica 623m, kjer smo imeli krajši postanek. Izlet je potekal med lepimi Haloškimi griči, ob krasnih razgledih, na Jugu Ivanjščica – Ravna gora, na Vzhodu Ptujska gora – Ptujsko in Dravsko polje, proti Zahodu pa Boč – Pohorje in Rogla. Pohod potekal v lepem okolju, prijetnem vzdušju med pohodniki, ter ob čudovitem vremenu. Zaključek izleta smo imeli v dolini Winettu, ob njihovi najboljši malici ! Pot so nam popestrili naši »Ježki z iglicami«, pa smo si jih malo privoščili. Ob vračanju domov, smo si spotoma ogledali še veličastno cerkev na Ptujski gori. V Ravne smo se vrnili ob 1900 uri.

                                                                                     Odgovorna vodnica: Mravljak Tončka

 POHOD PO HALOŠKI PLANINSKI POTI

KDAJ ? V soboto 16-okt-2021. Odhod ob 700 uri iz parkirnega prostora Občine Ravne na Koroškem.

PREVOZ Z MINIBUSOM: Ravne – SlovGradec – Dolič – Vitanje –    Slovenske Konjice – Slovenska Bistrica – Kidričevo – Lovrenc – Ptujska gora –   Majšperk – Žetale – Naraplje.

POHOD: Naraplje bodo izhodišče pohoda po poti E7 preko Jelovice 623m, ki je najvišji vrh v Halozah. Nato se bomo priključili H.P.P. Ob sestopanju z vrha bomo prešli na Stopersko planinsko pot S.P.P. in po  njej sestopali v smeri  doline Winetu, do gostišča pri ribniku, kjer bomo imeli daljši postanek po zaključku pohoda. Tu nas bo čakal minibus.Predviden čas pohoda je od 4h do 5h s počitki.         

OPREMA: Plan. oprema za sredogorje: Visoki pohodniški čevlji, palice,         sončna očala, kapa, rokavice, poh. jakna, palerina, rezervna oblačila.

PREHRANA: Iz nahrbtnika med pohodom ter v Gostišču - Winetu.

PRIJAVE: Zbira do zasedbe minibusa odgovorna vodnica izleta Tončka Mravljak tel.: 070 / 999 – 101, ki vam bo posredovala tudi vse ostale informacije o pohodu !

 Pohoda se udeležite na lastno odgovornost !

 L E P O   V A B L J E N I !!!

                                                                             Odgovorna vodnica: Tončka Mravljak

                                                                    

DELOVNI ČAS

Koča je odprta ob petkih in sobotah od 7.00h do 21.00h ter ob nedeljah od 7.00h do 18.00h. Vabljeni!

NOVICE

Naročite se na naše novice, kjer vas bomo obveščali o pomembnih novicah o koči in pohodih